Port de la Selva

Monestir Sant Pere de Rodes

 

L’origen del Monestir de Sant Pere de Rodes és una mica incert. Data del segle I D.C. i, segons diu la llegenda, a la badia hi van naufragar cristians provinents de Roma que van prometre a Déu la construcció del monestir.

El primer esment oficial del monestir data de l’any 878 (tot i que a la base de l’edifici s’hi han trobat fonaments més antics encara, probablement de l’època romana o paleo-cristiana). En aquella època deuria de ser una petita ermita depenent de Sant Esteve de Banyoles fins que finalment va obtenir la seva independència en l’any 947.

A la mateixa època que la construcció del monestir va començar el culte popular per les relíquies de màrtirs i sants.

L’abat Oliva (abat de Sant Pere Rodes, Ripoll i Cuixà) va europeïtzar la seva diòcesi incorporant l’ús de criptes als temples catalans per donar acollida a les relíquies.

En 1022 va ser consagrada com a basílica

La part arquitectònica més artística del monestir va ser construïda cap a l’any 1100. Es va erigir una portada, el claustre, la galilea i posteriorment una altra nova portada.

La vida religiosa al monestir va ser molt activa fins a finals de segle XIV. La pesta negra, la manca de donacions i la por a la pirateria (el que va obligar a fortificar el recinte) van portar a la comunitat a una decadència agreujada per ser objecte de diferents espolis deguts a enfrontaments bèl·lics. Així, en 1693, els francesos espolien la Bíblia de Rodes, la qual es manté a la Biblioteca Nacional de França.

Considerat una obra cabdal de l’arquitectura romànica a la Península, el conjunt és construït en terrasses que inclouen edificacions de diferents èpoques

Des de les estructures superiors dels seus edificis es pot gaudir d’unes vistes impressionants de nord de el Cap de Creus.

Des de l’any 1993 el monument és declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

Per trobar allotjament i poder a visitar el Monestir de Sant Pere de Rodes, Cap de Creus i la Costa Brava podeu contactar amb nosaltres.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *